12. heinäkuuta 2009

Venheitä

Oulun evankeelisluterillaisen seurakunnan nuorisojaos on laittannu nettiin uuven lokon (www.elossa.fi). Jotkut riettaimmat uskovvelijet on ollu näkevinnään siinä lokosa ns. kirkkovenheen kuvan.

Törkiätä! Ja nimenommaan oikiaoppisen kirkkovenheen näkökulumasta! Jos vanahaa kunnon kirkkoveneperinnettä tarkastellaan opjektiivisesti, niin sanosin jotta kirkkovenhe on enemmänki semmone vituran mallinen soikia. Tämä loko täsä on enemmänki sanosinkoniinko pyörähtävä.

Mä olen sitt muutenki keskustellu mamman kaa näistä uskon asjoista, ja oon tullu siihen tulokseen, että jos lokolla haluttiin kirkkovenhen sijasta oikiasti viitata ns. kirkkovenheeseen, tuli valittuu ehkä sopivampi sympooli ko oli tarkostuskaan.

Otetaanpa nyt vaikka lause "syntyi neitsyt Mariasta". Koska kysseesä on theoloogillisesti tärkiä kohta, lieneep syytä purescella sitä pala palalta (sanoo mamma) - tahi niinko Mää sanosin: dekonstruoijja. Ekkanaki, sana "neitsyt" tarkottaa sellasta ruuhta, jota eio viel melalla lykitty. Korkeintaan airoja vähä hankaimiin soviteltu... Tosin Titanikkiki uppos sen neitsytmatkalla, jotenka kyl vähä kantsii kattoo, ketä meloo, misä meloo ja miten meloo!

Tokkanaki, toi syntyminenhä on normiraijjoisa sellane rosessi, ett sillä samalla ns. kirkkovenheelähä siinä ylleesä ollaan liikenteesä.

Sitt vielä, jos me jätethän venhet, ja katothan itte kirkkolaivaa... (sori, on tullu luethua vähä textiä hoon päälhe viime aikona!) Ko sää tyännyt kirkkolaivaan sisäle, sää tiijät, jotta sullon siinä leviä suora rööri, jota pitki pääseepi sinne täyttymykshen, elikkäs alttarille. Ja sitt siinä sivusa on ne penkkirivit vähä niinko airojen ripsakkeet.

Toisaalta tosa lokosaha se kirkkolaivan pohojospuoli oli väritettynä punasella. Se soppiiki hyvin. Ovelta katottuna pohojosen puoli on vasen, ja vasenhan on jo muinasilta reikkalaisilta perräytyen kaiken vasenkätisen touhun tunnus, sano. Vasemmalla ja pohojosesa se assuu se Saatanaki, joka tykkää joko punasesta tahi vihiriästä. Se vasen puolj on aena ollu morsiammen puoli, ja se oikia Suluhasen. Sikälikkihhän tämän on sopivaa, jotta kyllä se punanen ja veri ylleesä loiskuupi siinä vaiheesa ko uutta elämää aletaan rouvittunneen morsijammen toimesta juluki pukkaamaan.

Notta ihan semmonen perinteinen polliittinen punasten ja valakeihen vastakkainnnnasettelu ei täsä liene kysymyksesä. Mie uskon, jotta tämä evankeelisluterillainen retronuoriso on hakenna ikeansa - sori: itiansa - ihan sieltä keskiaijjaalta.

Näihin theoloogis-philosoofillisiin mietelmiin päätämme lähetyxen tällä erää.

Terveisin, La Armi